Optiestrategieën voor volatiele markten: straddles en strangles

Als belegger is het belangrijk om verschillende optiestrategieën te kennen, vooral in volatiele markten. Een van de meest populaire strategieën voor volatiele markten zijn straddles en strangles. In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze twee strategieën en hoe je ze kunt gebruiken om winst te behalen in een volatiele markt.

Wat zijn straddles en strangles?

Een straddle is een optiestrategie waarbij een belegger zowel een call-optie als een put-optie koopt met dezelfde uitoefenprijs en vervaldatum. Deze strategie wordt vaak gebruikt wanneer een belegger verwacht dat de markt sterk zal bewegen, maar niet zeker is in welke richting. Met een straddle profiteert de belegger van een grote beweging in de markt, ongeacht de richting.

Een strangle is vergelijkbaar met een straddle, maar met een klein verschil. Bij een strangle koopt een belegger een call-optie en een put-optie met verschillende uitoefenprijzen, maar met dezelfde vervaldatum. Deze strategie wordt vaak gebruikt wanneer een belegger verwacht dat de markt zal bewegen, maar niet zeker is hoe ver de beweging zal zijn. Met een strangle profiteert de belegger van een grote beweging in de markt, ongeacht de richting, maar met een lagere kostenbasis dan een straddle.

Wanneer gebruik je een straddle?

Een straddle is een goede strategie om te gebruiken wanneer je verwacht dat de markt sterk zal bewegen, maar je bent niet zeker in welke richting. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een aankomend bedrijfsevenement, zoals een kwartaalcijfer of een productlancering, waarvan je verwacht dat het de markt zal beïnvloeden, maar je weet niet of het positief of negatief zal zijn.

Met een straddle profiteer je van een grote beweging in de markt, ongeacht de richting. Als de markt sterk stijgt of daalt, zal een van de opties in de straddle in waarde toenemen, waardoor je winst maakt. Het risico bij een straddle is dat de markt niet sterk genoeg beweegt en de opties waardeloos aflopen, waardoor je je volledige investering verliest.

Wanneer gebruik je een strangle?

Een strangle is een goede strategie om te gebruiken wanneer je verwacht dat de markt zal bewegen, maar je bent niet zeker hoe ver de beweging zal zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een aankomende economische aankondiging, zoals een rentebesluit of werkgelegenheidscijfers, waarvan je verwacht dat het de markt zal beïnvloeden, maar je weet niet hoe sterk de reactie zal zijn.

Met een strangle profiteer je van een grote beweging in de markt, ongeacht de richting, maar met een lagere kostenbasis dan een straddle. Omdat de uitoefenprijzen van de call- en put-opties bij een strangle verder uit elkaar liggen dan bij een straddle, zijn de kosten van de opties lager. Dit betekent dat je minder geld hoeft te investeren om dezelfde potentiële winst te behalen.

Voordelen van straddles en strangles

Er zijn verschillende voordelen aan het gebruik van straddles en strangles in volatiele markten:

  • Profiteren van grote bewegingen in de markt, ongeacht de richting
  • Beperkt risico door het gebruik van opties in plaats van aandelen
  • Mogelijkheid om winst te behalen met een lagere kostenbasis dan bij het kopen van individuele opties

Door het gebruik van straddles en strangles kun je als belegger profiteren van volatiele markten en winst behalen, ongeacht de richting van de markt. Het is echter belangrijk om je goed te informeren over deze strategieën en de risico’s die eraan verbonden zijn voordat je ze in de praktijk brengt.

Als belegger is het belangrijk om je strategieën aan te passen aan de marktomstandigheden. In volatiele markten kunnen straddles en strangles een effectieve manier zijn om winst te behalen, ongeacht de richting van de markt. Door het gebruik van deze strategieën kun je als belegger profiteren van grote bewegingen in de markt en je portefeuille beschermen tegen onverwachte gebeurtenissen.

Plaats een reactie