Het gebruik van trailing-stop orders bij aandelentransacties

Als belegger is het belangrijk om verschillende strategieën te gebruiken om je investeringen te beschermen en winst te maximaliseren. Een van de tools die je kunt gebruiken bij het handelen in aandelen is het trailing-stop order. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een trailing-stop order is, hoe het werkt en hoe je het kunt gebruiken bij aandelentransacties.

Wat is een trailing-stop order?

Een trailing-stop order is een type order dat je kunt plaatsen bij je broker om je aandelenpositie te beschermen tegen grote verliezen. Met een trailing-stop order geef je aan dat je aandelen automatisch verkocht moeten worden als de koers een bepaald percentage daalt vanaf het hoogste punt sinds het plaatsen van de order.

Stel dat je aandelen hebt gekocht voor €100 per stuk en je plaatst een trailing-stop order met een percentage van 5%. Dit betekent dat als de koers van de aandelen daalt tot €95, de trailing-stop order geactiveerd wordt en je aandelen automatisch verkocht worden.

Hoe werkt een trailing-stop order?

Wanneer je een trailing-stop order plaatst, geef je niet alleen het percentage aan waarmee de koers moet dalen voordat de order geactiveerd wordt, maar ook de afstand tot de hoogste koers sinds het plaatsen van de order. Dit betekent dat de trailing-stop order meebeweegt met de koers van het aandeel en zich aanpast aan eventuele koersstijgingen.

Als de koers van het aandeel stijgt, zal de trailing-stop order ook meestijgen, maar altijd op een afstand van het hoogste punt sinds het plaatsen van de order. Op deze manier kun je profiteren van koersstijgingen, terwijl je jezelf beschermt tegen grote verliezen als de koers plotseling daalt.

Hoe kun je een trailing-stop order gebruiken bij aandelentransacties?

Er zijn verschillende manieren waarop je een trailing-stop order kunt gebruiken bij het handelen in aandelen. Hier zijn enkele tips om optimaal gebruik te maken van deze tool:

  • Gebruik een trailing-stop order om winst te beschermen: Als de koers van een aandeel sterk stijgt, kun je een trailing-stop order plaatsen om je winst te beschermen. Op deze manier kun je profiteren van koersstijgingen, terwijl je jezelf beschermt tegen grote verliezen als de koers plotseling daalt.
  • Stel een passend percentage in: Het is belangrijk om een percentage te kiezen dat past bij jouw risicoprofiel en beleggingsstrategie. Een te laag percentage kan ervoor zorgen dat je te snel uitstapt bij kleine koersschommelingen, terwijl een te hoog percentage kan leiden tot grote verliezen als de koers plotseling daalt.
  • Monitor regelmatig: Het is belangrijk om regelmatig de koers van je aandelen te monitoren en indien nodig je trailing-stop order aan te passen. Als de koers sterk stijgt, kun je overwegen om de trailing-stop order mee omhoog te laten bewegen om je winst te beschermen.

Door het gebruik van trailing-stop orders kun je als belegger je investeringen beschermen en winst maximaliseren. Het is een handige tool die je kunt gebruiken bij het handelen in aandelen, maar het is belangrijk om het op de juiste manier toe te passen en regelmatig te monitoren. Met de juiste strategie en discipline kun je profiteren van de voordelen van trailing-stop orders en je beleggingsportefeuille optimaliseren.

Plaats een reactie