Het gebruik van stop-loss orders bij aandelentransacties

Als belegger is het belangrijk om risico’s te beheersen en je investeringen te beschermen. Een van de manieren om dit te doen is door het gebruik van stop-loss orders bij aandelentransacties. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat stop-loss orders zijn, hoe ze werken en waarom ze zo belangrijk zijn in de beleggen niche.

Wat zijn stop-loss orders?

Een stop-loss order is een instructie die je aan je broker geeft om een aandeel te verkopen zodra de koers een bepaald niveau bereikt. Dit niveau wordt de stopprijs genoemd en wordt vaak ingesteld net onder de huidige marktprijs. Op deze manier wordt voorkomen dat je verlies oploopt als de koers van het aandeel plotseling daalt.

Stel dat je een aandeel hebt gekocht voor €50 per aandeel en je wilt niet meer dan €45 per aandeel verliezen. Je kunt dan een stop-loss order instellen op €45. Als de koers van het aandeel daalt tot €45 of lager, zal je broker automatisch het aandeel verkopen, waardoor je verlies beperkt blijft tot €5 per aandeel.

Hoe werken stop-loss orders?

Stop-loss orders worden uitgevoerd zodra de koers van het aandeel de stopprijs bereikt. Dit betekent dat je niet zelf de transactie hoeft uit te voeren, maar dat dit automatisch gebeurt door je broker. Dit kan vooral handig zijn als je niet de hele dag de koersen in de gaten kunt houden.

Het is belangrijk om te weten dat stop-loss orders geen garantie zijn dat je verlies beperkt blijft tot de stopprijs. In sommige gevallen kan de koers van het aandeel snel dalen en kan de verkoopprijs lager uitvallen dan de stopprijs. Dit wordt ook wel slippage genoemd en kan voorkomen bij volatiele marktomstandigheden.

Waarom zijn stop-loss orders belangrijk?

Stop-loss orders zijn belangrijk omdat ze je helpen om je risico’s te beheersen en je investeringen te beschermen. Door een stop-loss order in te stellen, beperk je het potentiële verlies dat je kunt lijden als de koers van het aandeel plotseling daalt.

Daarnaast kunnen stop-loss orders je ook helpen om emoties uit de belegging te halen. Als de koers van een aandeel begint te dalen, kan het verleidelijk zijn om vast te houden in de hoop dat de koers weer zal stijgen. Met een stop-loss order voorkom je dat je irrationele beslissingen neemt en je verlies laat oplopen.

Wanneer moet je een stop-loss order gebruiken?

Stop-loss orders kunnen worden gebruikt in verschillende situaties, afhankelijk van je beleggingsstrategie en risicotolerantie. Hier zijn enkele situaties waarin het verstandig kan zijn om een stop-loss order in te stellen:

  • Als je een aandeel hebt gekocht voor een korte termijn trade en je wilt je verlies beperken als de koers snel daalt.
  • Als je een aandeel hebt gekocht voor een lange termijn investering, maar je wilt jezelf beschermen tegen grote verliezen.
  • Als je een aandeel hebt gekocht en de koers begint te dalen, maar je wilt niet emotioneel betrokken raken bij de belegging.

Het is belangrijk om je stop-loss niveau zorgvuldig te kiezen en rekening te houden met de volatiliteit van het aandeel en de marktomstandigheden. Een te strakke stop-loss kan leiden tot onnodige verkooptransacties, terwijl een te ruime stop-loss kan leiden tot grotere verliezen.

Conclusie

Het gebruik van stop-loss orders bij aandelentransacties is een belangrijke strategie om je risico’s te beheersen en je investeringen te beschermen. Door een stop-loss order in te stellen, beperk je het potentiële verlies dat je kunt lijden als de koers van het aandeel plotseling daalt. Het is belangrijk om je stop-loss niveau zorgvuldig te kiezen en rekening te houden met de volatiliteit van het aandeel en de marktomstandigheden. Op deze manier kun je als belegger meer controle hebben over je portefeuille en je emoties buiten spel houden.

Plaats een reactie